De column van Jan Marten en Gerben de Vries in Laetare is natuurlijk grappig bedoeld. Diefstal is diefstal en wie dat niet door heeft, krijgt het fijntjes en met een knipoog uitgelegd. Het zal geen toeval zijn dat de vorm die de Vriezen kiezen die van de 19e eeuwse dialoog is. Terug in de tijd, zullen we maar zeggen. En na deze fout gekozen vorm, komt het inderdaad niet meer goed in hun dialoog. Betalen of bundels kopen, want diefstal is diefstal is de kortste samenvatting. Dat laatste zal ik hem niet betwisten, de rest des te meer.

Toen in 1991 de homecomputer, zo zeiden we dat toen, zijn intrede deed, begonnen de eerste predikanten gelijk de teksten van gezangen en psalmen uit te typen. Handig voor je orde van dienst (we leefden nog in het pre-beamer tijdperk)! De bestanden werden uitgewisseld op slappe en later op harde floppen en vonden hun weg door het land. Het gemopper van de uitgevers deed de circulatie ondergronds gaan en duidelijk was wel dat de uitgevers de slag gemist hadden. Het is mijn waarneming dat ze in die 22 jaar weinig hebben bijgeleerd.

Boekencentrum kwam door de tijd heen met een aantal CD-roms met uiterst matige functionaliteit, maar de invoering van de beamer en de opkomst van internet ging aan de kerkleiding en hun uitgevers goeddeels voorbij. Met huisvlijt en slimheid hebben de meeste kerkelijke gemeenten zich overigens prima gered. Mijn inschatting is dat er in mijn regio wel betaald is voor goede software uit de Verenigde Staten, maar dat er nagenoeg geen rechten voor het gebruik van muziek worden afgedragen.

De inzet van de de Vriezen is om aan die praktijk een einde toe te roepen. Koop de bundels, betaal wat het kost, want diefstal is diefstal. Hun oproep valt samen met de insteek van Liedboek Online om ook inzichtelijk te maken wat beameren eigenlijk zou moeten kosten: de tariefstelling heeft tot nu toe zeer (vooral?) de aandacht getrokken. En aangezien het project de zegen van de PKN heeft, en die nog eens duidelijk gemaakt heeft, dat ze ook op deze lijn zit, zullen we maar denken dat we met staand beleid te maken hebben.

De bedragen waar de de Vriezen over rept, tot 10.000 euro zijn dermate absurd dat hij zich daarmee gelijk buiten het gesprek plaatst. Veel gemeentes, ook de onze, worstelen met dit soort gaten in de begroting. Dat gaan ze nooit betalen voor hun liedboek. Het zou ook de doodsteek voor de gemeentes zijn. (En dat is minstens zo problematisch als de mantra “niet betalen is de doodsteek voor de dichters”).

Laten we aannemen dat er betaald moet worden en dat we naar een handhaafbaar regiem willen. Dan zijn denk ik de volgende stappen te zetten.

1. Accepteer dat de bundel geweest is. Waar gebeamerd wordt, worden geen bundels meer achter de hand gehouden. En mensen kopen die bundels ook niet meer. Ontlezing en beeldcultuur zijn ook diep doorgedrongen in de kerk. En waar gebeamerd wordt, wordt breed gezongen. Onze gemeente gaat van het Nieuwe Liedboek op zijn best 50 tot 60 % gebruiken. De rest komt uit andere bundels (Zingend Gezegend, Tuskentiden, Lieteboek, Opwekking, Johannes de Heer).

2. Zorg voor software met voldoende functionaliteit. De CD’s van Boekencentrum waren niet bijzonder (zonder de interface nog beter te gebruiken), bij Liedboek Online is het werkelijk een drama. De recensies van Arjan Berensen hebben dat wel aangetoond. Een bruikbare CD-rom met licentiecode moet toch wel te regelen zijn??

3. Zorg voor een all-in bedrag waar verder geen administratieve sores aan verbonden zijn. Een bedrag van 3 a 4 preekbeurten per jaar (zo’n 450 euro) voor een jaar beameren (dat lijkt me het meest urgent om nu te regelen) zou voor onze gemeente nog behapbaar zijn.

4. Accepteer het bestaan van internet: de zin “ik laat dat hele internet nu even los” is zo zeldzaam antiek, dat is dus ook echt los van de werkelijkheid. Als je daar niet meer over te zeggen hebt, dan zet je je zelf buiten spel.

Mijn verhaal is een appel aan de landelijke kerk en aan de uitgevers: aan de kerk om geen boekjes met regels de wereld in te slingeren die in een la belanden, aan de uitgevers om te bedenken waar gemeentes en kerkleden zitten. Daarvoor deden we toch? Terug naar de werkelijkheid!

Advertenties

3 gedachtes over “Los van de werkelijkheid

  1. *grinnik* boekencentrum e.d. proberen op de metallica tour te gaan, hoe liep dat ook alweer af? Hoe komen ze er toch bij dat ze een probleem kunnen oplossen dat Sony nog niet eens kan aanpakken? Het heeft iets deerniswekkends zieligs over zich.
    En natuurlijk: ontzettend grappig 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s